Niin kauan kuin messuja ja näyttelytilaisuuksia on järjestetty, ovat etenkin arkkitehtuuri ja muotoilu olleet näyttelyaiheiden valtavirtaa. Muotoilua on se kaikki, jolla ympärillämme olevia esineitä ja palveluja tehdään. Kun puhutaan muotoilunäyttelyistä, tarkoitetaan pääasiassa esimerkiksi kaluste-, ja huonekalumuotoilun, arkkitehtuurin tai sisustuksen muotokielen ilmaisua sellaisilla tuotteilla, jotka sopivat näyttelyihin.
Kun halutaan antaa näyttelyvierailijoille aistikas kokemus, jonka voi tuntea sekä kosketuksella, silmillä, nenällä, että vaikkapa suulla, muotoilu auttaa tässä. Jos haluat suunnitella muotoilunäyttelyn joko omille töillesi tai laajemman muotoilijaverkoston töille, on muutama asia jotka kannattaa pitää mielessä. Onnistuneella suunnittelulla pääset muotoilun tavoin myös näyttelyn järjestämisessä pitkälle.
Ota huomioon kohderyhmä
Kohderyhmän ajattelu etukäteen on ensiarvoisen tärkeää messujen ja näyttelyjen aiheesta riippumatta. Kun puhutaan muotoiluun tai arkkitehtuuriin keskittyneistä näyttelyistä, on tärkeää pohtia sitä, minkälaisia ihmisiä paikalle saapuu tuttujen ja omien verkostojen lisäksi. Voit aloittaa suunnittelun pohtimalla esimerkiksi, ketkä ovat näyttelyn kohderyhmää, ja mitä haluat että he kokevat astuessaan osaksi omaa näyttelymaailmaasi.
Yksi hyvä tapa tähän on keksiä esimerkinomaisia henkilöjä, jotka tulevat katsomaan näyttelyä. Kohderyhmäanalyysissä kannattaa käyttää apuna esimerkiksi näyttelyn maantieteellistä sijaintia, näyttelypaikkakunnan asukkaiden ikähaarukkaa, sekä mainonnalla saatua tietoa siitä, minkälaiset ihmiset ovat kiinnostuneita aiheesta.
Muotoilu on tarinankerrontaa myös näyttelyissä
Ei luultavasti ole helpompaa ja parempaa keinoa saada kävijöitä osaksi omaa muotoilua kuin muotoilunäyttelyn järjestäminen. Jos haluat tuoda kävijöille jotain erityislaatuista, kannattaa pyrkiä saamaan heidät osallistumaan osaksi jotain näyttelyn muotoiluprojektia. Muista kertoa tarinoita tämän lisäksi myös yksityiskohtaisella tasolla, jotta saat kohdennettua kävijöiden mielenkiinnon haluamaasi esineeseen tai asiaan näyttelyn aikana.
Luo näyttelylle suunta ja tiekartta
Näyttelyssä on hyvä olla mukana niin kutsuttu kiertoelementti, eli se, että kävijät saadaan virtaamaan halutussa tahdissa näyttelyn läpi tiettyä reittiä. Tämä kannattaa ottaa huomioon jo järjestelyvaiheessa, jotta näyttelyn eri osat voidaan rakentaa progressiivisesti ensiaskeleista aina viimeisiin osiin asti. Kronologinen tapa on yksi suosituimmista näyttelyn suunnan kehittämistavoista.
Käytä graafisia elementtejä helpottamaan näyttelykokemusta
Graafisilla elementeillä saat isostakin näyttelyhallista helposti seurattavan, jonka lisäksi grafiikan käyttö näyttelyissä on osa hyvää asiakaspalvelua.
Näillä vinkeillä saat varmasti ensimmäisen muotoilunäyttelyn alulle!